top of page

Kako koristiti TikTok u strategiji sadržaja i dokazati povrat ulaganja.


Kratka aplikacija za video na društvenim mrežama postala je izuzetno popularna, a brendovi žele privući svoj dio publike.


Brandovi su započeli eksperimentiranje s TikTokom 2019. godine kako bi se povezali s generacijom Z i milenijalcima, potrošačima za koje je manja vjerojatnost da će odgovoriti na objave na Facebooku, YouTube videozapise i druge platforme koje su postale bitni elementi komunikacije između tvrtki i potrošača.


Ipak, čak i dvije godine kasnije, trgovci brendovima suočavaju se s izazovom pri utvrđivanju pokreće li njihova strategija TikTok iglu u privlačenju kupaca u ovim ključnim demografskim podacima


Uzmimo Chipotleov #GuacDance, izazov osmišljen za Nacionalni dan avokada koji je prikupio preko milijardu pregleda i brzo postao brendirani izazov s najboljom izvedbom do danas. Chipotle je četvrti kvartal 2020. godine završio s 1,6 milijardi dolara prihoda za kvartal, što je porast od 11,6% u odnosu na prošlu godinu - i TikTok je možda bio faktor, ali nemoguće je da to tvrtka sa sigurnošću utvrdi ili utvrdi koju je točno ulogu u toj kampanji odigrao TikTok.

Sljedeći je primjer Walmartove uporabe TikTok-a za pokretanje vlastitog programa utjecaja zaposlenika "Spotlight", osmišljenog da pretvori Walmartove radnike u male influencere. Njihovi izazovi #DealDropDance i #SavingShuffle generirali su oko 6 milijardi pregleda zajedno. Walmart je u četvrtom tromjesečju 2020. povećao neto prodaju - u odnosu na prethodnih sedam kvartala -, ali opet nije uspio taj uspjeh povezati s TikTokom, niti utvrditi je li to uključivalo porast generacije Z i milenijalskih kupaca.


Problem? Platforme za mjerenje društvenih medija još nisu počele procjenjivati utjecaj TikToka na svijest o brandu ili čak na osjećaj branda, ostavljajući kreatore sadržaja u osnovi slijepima kada je u pitanju odluka hoće li proširiti, prilagoditi ili odustati od TikTok inicijativa.


Dok se platforme za mjerenje društvenih medija ne uhvate metrika za konverzije, postoji nekoliko kriterija pomoću kojih možete procijeniti rade li vaše TikTok kampanje.


1. Potražite znakove. Lajkovi, stavovi i sljedbenici nisu dovoljni da objesite kapu. Kao i kod Instagrama, angažman je lakmusov test. Komentari pokazuju više angažmana od "pogleda" ili "sviđanja", što ukazuje na dodani interes i namjeru korisnika, uz jači osjećaj i percepciju robne marke. Dionice pomoću hashtagova usmjerenih na brand, TikTok izazove ili sponzorirani sadržaj u aplikaciji pokazuju uspjeh kampanje ili veće strategije. Ova mjerila pružaju uvid ispunjava li vaš sadržaj svoje ciljeve.



2. Pratite promet koji dolazi na vaše web mjesto izravno s TikTok-a. Platforme za izvore s kojih dolazi sadržaj mogu prikazati sav promet na vaše web mjesto, uključujući izravne klikove iz aplikacije TikTok. Najnaprednije platforme mogu se temeljito detaljno pregledati, poput broja korisnika TikToka, vremena provedenog na svakom videozapisu, dobi i spola gledatelja, relativno pozitivnog ili negativnog odgovora i konverzija poput prijave za kupnju proizvoda.



3. Usporedite svoje performanse TikTok-a s drugim sadržajem. Možete pratiti cijelu svoju strategiju sadržaja, centralizirajući sve svoje marketinške podatke na jednoj nadzornoj ploči u stvarnom vremenu koja omogućuje usporedbu izvedbe različitih izvora sadržaja. Ako su vaši stavovi, osjećaji ili konverzije na Facebooku ili Twitteru bolji od onih na TikTok-u, na primjer, znat ćete da vaš novac za marketing sadržaj treba preusmjeriti u skladu s tim.


Jasno je da TikTok može biti snažan dio kombinacije sadržaja brendova. Prema jednom nedavnom istraživanju, 61% prosječnih korisnika TikTok-a smatra da je oglašavanje na TikTok-u jedinstveno, a 43% teških korisnika vjeruje da se oglašavanje ili brendirani sadržaj na TikTok-u stapa u redoviti organski sadržaj. Ispitanici su također naznačili da je sadržaj TikTok robnih marki autentičniji, zabavniji i iskreniji od ostalih kanala, što dovodi do pozitivnijih osjećaja robne marke.


Ali ne možete znati grade li vaše TikTok inicijative vašu publiku, poboljšavaju li stavove potrošača ili na drugi način jačaju vašu marku, osim ako ih ne testirate na mjerenju.


To biste, naravno, trebali raditi sa svim svojim sadržajnim kanalima. Ipak, studije pokazuju da 57% tvrtki nema pojma je li njihov sadržaj učinkovit, dijelom i zato što nemaju alate za pružanje potrebnih kvantitativnih i kvalitativnih analiza.


S obzirom na to da digitalni sadržaj postaje pokretačka snaga u odlukama o kupnji, vrijeme je da izvedbu svake web stranice, mikrolokacije, bloga, poslovne e-pošte, YouTube videa, društvenog kanala i plaćenog digitalnog oglašavanja stavimo pod mikroskop. To je jedini način da utvrdite isplati li se vaše ulaganje u digitalni marketing.


Bez obzira radi li se o TikTok-u ili bilo kojoj drugoj platformi, ovi vam uvidi mogu pomoći u optimizaciji strategije marketing sadržaja i dokazati vrijednost vaših napora u sadržaju ljudima koji odlučuju o budžetu.



Izvor: prdaily.com

bottom of page